/ БГНЕС
Няма данни за пострадали българи от цунамито в Зондския пролив в Индонезия
Вълна цунами, която връхлетя Индонезия в събота вечерта, е помела сцената на поп концерт на открито, отнасяйки членове на групата и много хора от публиката. Това може да се види на видео, което днес бе качено в социалните мрежи, предаде АФП.
 
Стотици жертви след цунами в Индонезия

Вокалистът Риефиан Фажарсиах на групата "Севънтийн", която е имала концерт, публикува по-късно видеото, съобщавайки, че басистът и мениджърът са загинали.

Групата изнасяла концерта си в събота вечерта на плаж в крайната западна точка на остров Ява преди той да бъде погълнат от водната стена.
 

Няма данни за пострадали български граждани в резултат на цунамито, регистрирано на 22 декември в Зондския пролив между островите Ява и Суматра. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи, позовавайки се на информация от посолството на Република България в Джакарта.
 
Бедствието в Индонезия, вероятно причинено от вулканична дейност на Анак Кракатау, е нанесло щети на 9 хотела и 480 къщи в района. Най-малко 168 души са загинали, 745 са ранени, а 30 се издирват.
 
В Индонезия няма система за предупреждение за цунами при вулканични изригвания

Посолството на България в Джакарта следи обстановката и е на разположение за информация, координация и съдействие, ако е необходимо, на денонощния телефон +62 812 9600 0691.
 
Пътуващите в чужбина български граждани могат по желание да се регистрират в системата на МВнР "Пътувам за...". Така в случай на нужда ще получават предупреждения и контакти на най-близката българска консулска служба, която ще бъде известена за присъствието им в съответната държава.
БТА