Индонезийските власти признаха, че липсва система за ранно предупреждение за цунами при изригвания на вулкани. Това съобщи ръководителят на центъра за предотвратявания на земетресения и цунами към Агенцията по метеорология, климат и геофизика Рахмат Трийоно.
 
"Механизмите за ранно предупреждение, с които разполагаме към момента, са свързани най-вече с тектонични явления, а не с вулканични", съобщи Трийоно, цитиран от новинарския портал "Детик".
 
Стотици жертви след цунами в Индонезия

В края на септември на остров Сулавеси стана силно земетресение, довело до разрушително цунами, чиито вълни достигнаха 7 м. Впоследствие властите признаха, че системата за ранно предупреждение за цунами не действа пълноценно в Индонезия вече 6 години.
 
От 2012 г. в страната не функционира дълбочинен сензор за ранно предупреждение, който е един от ключовите елементи на системата. Според чиновници от различни ведомства причината е липса на необходимото финансиране, което с всяка година намалява.
 
Цунами удари индонезийските градове Палу и Донгала след силно земетресение (ВИДЕО)

Сега в Индонезия работят само 130 датчика за промяна на морското равнище. В Япония те са около 1000, макар тази страна по размери да е съпоставима само с част от остров Ява, припомня ТАСС.

10 октомври: Земетресение с магнитуд 6,2 стана край Индонезия
БТА