Шокиращи разкрития за американка, която малтретирала психично болни хора
Шокиращи разкрития за американка, която малтретирала психично болни хора / снимка: Reuters, архив

Американка, осъдена за убийство преди близо 30 години, след като пребила човек и го затворила в килер, където той починал от глад, сега отново е арестувана за друго ужасно престъпление. Тя е обвинена, че е държала затворени психично болни хора и е присвоявала социалните им помощи, предаде Асошиейтед прес.

51-годишната Линда Ан Уестън е обвинена, че е държала четирима души с психически отклонения - жена и трима мъже, в мазе с нисък таван във Филаделфия. Собственикът на къщата ги открил в събота слаби и недохранени в котелното помещение, превърнато в затвор, след като чул лай на кучета. Вратата на мазето, от което се носела непоносима миризма, била заключена. Затворниците били покрити с куп одеала, а един от тях - вързан с верига за бойлера.

Полицията смята, че Уестън и още двама души са държали психично болните в мизерни условия и са вземали месечните им социални помощи за инвалидност. Един от пострадалите каза, че се е запознал с Уестън чрез сайт за запознанства, предава БТА. Трима от жертвите разказали пред полицията, че близо година са обикаляли с похитителите си от град на град - от Тексас през Флорида до Филаделфия.

Полицията във Филаделфия скоро арестувала Уестън в апартамента на дъщеря й. Детективи са открили там десетки карти за самоличност и други документи, което предполага, че схемата е включвала и други жертви. Федералното бюро за разследване се е включило в разследването.

Жертвите са на възраст между 29 и 41 години, но с разсъдък на 10-годишни и с някои физически недостатъци. Те били открити в помещение, пропито с урина и с нисък таван, където човек не би могъл да се изправи. В мазето имало дюшеци и одеала, но единствената храна била съд с портокалов сок. Хората делели пространството с три кучета.

Братът на Линда Уестън дал показания през 1983 г., когато бил само на 13 години, че Уестън е пребила приятеля на другата им сестра с пръчка за метла и го затворила в килера. Човекът починал от глад няколко седмици по-късно. Уестън била осъдена за убийство, но не е ясно колко време е прекарала в затвора.