/ БГНЕС
Действията им са в знак на протест срещу повишаването на цените на дизеловото гориво за камионите
Професионални шофьори и други работещи в автомобилния транспорт се готвят от днес да блокират пътища във Франция. Действията им са в знак на протест срещу повишаването на цените на дизеловото гориво за камионите, както и срещу конкуренцията от чуждестранни превозвачи, съобщават световните агенции.

Протестите им ще се проведат на фона на общонационалната стачка на работещите в транспорта срещу пенсионната реформа и само седмица преди коледните празници.

Лошото време във Франция отне три живота (ВИДЕО)

С приближаването на Коледа французите се опитват отрано да се подготвят за гостуването при роднини в други градове. Имайки предвид непредсказуемото движение на влаковете през последните дни, те показват предпочитание към пътуването с автомобил и услугите за търсене на спътници. При увеличения трафик по пътищата на страната, действията на превозвачите може да предизвикат по-големи задръствания, отколкото преди общата стачка.

Междувременно ръководството на френските национални железници SNCF реши да изтегли от смяна машинистите, диспечерите и кондукторите, които не участват в стачката, за да осигури наличен персонал в дните преди Коледа (20-22 декември). Тази мярка е насочена предимно към запазване на движението на скоростните влакове TVG.

В понеделник те ще се движат с 25% от нормалната честота. 30% ще е движението по регионалните влакове TER.
БТА