Ирак Багдад
Ирак Багдад / Gulliver/Getty Images
Петима души от иракските сили за сигурност и един цивилен бяха убити при поредица от американски въздушни удари в Ирак, съобщиха днес иракските военни и нарекоха тези атаки "агресия срещу суверенитета на страната", предаде ДПА.

Вчера Пентагонът заяви, че САЩ са нанесли "прецизни отбранителни удари" срещу обекти, свързани с подкрепяната от Иран шиитска милиция "Катаиб Хизбула" в Ирак. Американските удари са били предприети в отговор на гибелта на двама щатски и един британски военен в сряда, убити при ракетна атака по военната база в Таджи край Багдад, в която са разположени американски коалиционни войници. САЩ обвиниха "Катаиб Хизбула" за тази атака.

Нов ракетен обстрел по военна база в Ирак, където има американски войници


Вчерашните американски атаки "бяха отбранителни, пропорционални и пряк отговор на заплахите от страна на подкрепяните от Иран шиитски милиции, които продължават да нападат бази, в които са настанени коалиционни сили", заяви Пентагонът, визирайки предвожданата от САЩ коалиция, бореща се срещу джихадистите от "Ислямска държава".

Според обединеното иракско военно командване американските изтребители са нападнали няколко обекта, свързани с армията, полицията и милицията "Хашд ал Шааби", която според ДПА е свързана с иракската държава. При нападенията били убити трима войници, двама полицаи и един цивилен служител. "Ние заклеймяваме тази агресия, насочена срещу иракски военни структури и нарушаваща принципите на партньорството и съюза между иракските сили за сигурност и онези, които планираха и извършиха този предателски агресивен акт", се казва в изявление на командването.

Иракският външен министър Мохамед ал Хаким извика днес посланиците на САЩ и Великобритания в Багдад, за да протестира срещу въздушните удари, съобщи иракски представител, без да коментира.

"Катаиб хизбула" засега мълчи, но днес в изявление една от подкрепяните от Иран шиитски милиции - "Харакат Хизбула ал Нуджаба", обявена от САЩ за терористична организация, се закани да отмъсти за американските удари, следвайки принципа "зъб за зъб". Според Асошиейтед прес това вещае нов цикъл от сблъсъци между Вашингтон и Техеран, който да се разиграе на иракска земя.
БТА