/ Gulliver/Getty Images
Американски и британски войник, както и един американски предприемач са били убити в сряда при ракетен удар срещу военна база на север от Багдад, заяви американски военен служител, цитиран от АФП.

Това е най-смъртоносната атака срещу обект, в който се помещават чуждестранни войски от няколко години насам и идва след редица ракетни атаки, насочени срещу американските войски в Ирак, както и към американското посолство в Багдад.

Двама американски войници бяха убити в северната част на Ирак

До момента никой не е поел отговорност, но Вашингтон обвинява подкрепяните от Иран фракции за подобни атаки.

При предишните ракетни атаки срещу американски войници, дипломати и съоръжения в Ирак през последните месеци бяха убити един американски контрагент и иракски войник.

Два дни след смъртта на американец, загинал при ракетен удар срещу иракска военна база в Киркук в края на миналата година, американската армия удари пет бази в Ирак и Сирия, използвани от проиранската въоръжена фракция Катиб Хизбула.


След това напрежението се увеличи още повече между Вашингтон и Техеран, което доведе до убийството в Багдад на 3 януари на могъщия ирански военен командир Касем Солеймани с американски дрон.
Иран отмъсти, като изстреля ракети по иракска база, в която се помещават американски войници.


Това е 22-ото нападение срещу американски интереси в Ирак от края на октомври, отбелязва Франс прес. При тези атаки досега бяха убити американски подизпълнител и иракски войник. Никой не е поел отговорност за тези нападение. САЩ обаче обвиняват за атаките проирански групировки.
БТА