/ Gulliver/Getty Images
Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс предупреди да не се подценяват амбициите на китайския президент Си Цзинпин по отношения на Тайван, при все че Си изглежда отрезвен от слабото представяне на руските военни в Украйна, предаде Ройтерс.

Бърнс заяви, че съгласно разузнавателните сведения на САЩ Си е наредил на своите военни да бъдат готови да извършат инвазия в самоуправляващ се Тайван до 2027 г.

"Това не означава, че той е решил да извърши инвазия през 2027 г. или някоя друга година, но показва колко сериозни са неговите целенасоченост и амбиция", каза Бърнс на събитие в Джорджтаунския университет във Вашингтон.

Шефът на ЦРУ отбеляза, че китайският лидер вероятно е изненадан и разколебан и се опитва да извлече поуки от "доста слабото представяне" на руските въоръжени сили и техните оръжейни системи в Украйна.

Русия и Китай подписаха споразумение за партньорство "без ограничения" през февруари миналата година - малко преди руските сили да нахлуят в Украйна - и икономическите им връзки преживяват разцвет, докато отношенията на Русия със Запада линеят, отбелязва Ройтерс.

В изказването си Бърнс определи Китай като "най-голямото геополитическо предизвикателство", пред което са изправени днес САЩ.

Отношенията между Китай и САЩ, двете най-големи икономики в света, в последно време са напрегнати. Те имат противоречия по множество теми - от Тайван през състоянието на човешките права в Китай до военната активност на Пекин в Южнокитайско море.

Пред аудиторията в Джорджтаунския университет Бърнс прогнозира, че следващите шест месеца "ще са решаващи" за Украйна, където Москва бележи все повече успехи през последните седмици.

Директорът на ЦРУ каза също, че иранското правителство е все по-несигурно при обстановката в страната. Той приветства смелостта на иранските жени, излезли на протести, след като "търпението им се е изчерпало".
Десислава Иванова / БТА