/ iStock/Getty Images
Остават по-малко от 24 часа до края на обявения полицейски час, който приключва във вторник сутринта, въведен като мярка срещу разпространението на коронавируса в Северна Македония.

Заразените с коронавирус в Северна Македония са 974

За последното денонощие има два смъртни случая, причинени от усложнения от COVID-19 и са диагностицирани 37 души с положителни тестове, с което общият брой на заразените в страната достигна 1 207.

Досега са направени общо 11 870 теста за коронавирусна инфекция. От 22 април правителството въвежда задължително носене на предпазни маски и ръкавици за гражданите на Куманово, Тетово и Прилеп и населените места около тях. Мярката е валидна за всички обществени места от отворен и затворен тип, магазини и пазари.

Както съобщи МИА, за първи път от началото на епидемията от коронавирус в Македония се въвежда задължително носене на защитни принадлежности. Във връзка с това правителството задължи Министерството на здравеопазването да подготви и на следващото правителствено заседание да внесе проект, който да регламентира законово този въпрос, както и начина на прилагане и използване на защитните принадлежности.

Очаква се също да бъде решен въпросът за минималните задължителни количества (резерви), с които производителите на маски трябва да разполагат за нуждите на държавните институции.

Министерството на здравеопазването трябва да предостави част от защитното оборудване, получено като дарение до момента, за нуждите на общините Куманово, Прилеп и Тетово.

Правителството разпореди да се ограничи до възможния минимум събирането на много хора на едно място в община Куманово и да се премине към изолация на служителите, където това е възможно. Изключение са служителите на министерствата на вътрешните работи и на отбраната, както и на работещите в противопожарната служба и медицинските работници.

Северна Македония удължава извънредното положение с 30 дни

На гражданите на общините Куманово, Прилеп и Тетово се препоръчва да ограничат излизането от къщи и то само по необходимост, като ходене на работа, например
. Допуска се да излиза само по един член от домакинство, който да пазарува хранителни продукти и лекарства.

От 21 април се забранява влизането и излизането в и от Тетово и съседните общини. Изключение се допуска само за организиран превоз на фирмите, които трябва да извозят своите служители до работните места, както и за организирания превоз на служители на МВР, МО и противопожарната служба.
БГНЕС