/ DarikNews
На различни места в Република Северна Македония, под мотото "Обединени в свободата", ще бъде отбелязан 8 септември - Ден на независимостта

Централното тържествено честване ще се проведе от 19:30 ч. местно време на платото до парк „Ибни Пайко”, където ще говори премиерът на страната Димитър Ковачевски. Предвидена е и музикална програма, съобщават от правителствената пресслужба. 

Началото на отбелязването на 31-та годишнина от независимостта на Северна Македония ще започне в 8.45 ч., когато правителствена делегация начело с премиера Димитър Ковачевски, в която са включени Артан Груби - вицепремиер и министър за политическата система и отношения между общностите, министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на здравеопазването Беким Сали, както и министърът на транспорта и съобщенията Благой Бочварски, ще отдадат почит и ще положат свежи цветя на гробовете на бившите президенти на страната Киро Глигоров и Борис Трайковски.

От 10.00 часа на тържествена церемония във ”Вила Водно” президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, в присъствието и на премиера Ковачевски, ще връчи държавни ордени на четирима заслужили спортисти.

В градския парк е организирана програма с участието на Театъра за деца и младежи, които ще представят куклено шоу, ще бъдат представени и тактически демонстрационни учения на подразделенията на армията на Република Северна Македония и министерството на вътрешните работи, а министърът на отбраната Славянка Петровска и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски ще направят изявления.

От 11.00 часа в цялата страна започва и „Ден на отворените врати за граждани“, в рамките на който е осигурен безплатен вход за гражданите в много културни институции, музеи и галерии. Денят е неработен за цялата държава, обявиха от министерството на труда и социалната политика.

На 8 септември 1991 година се провежда референдум за обявяване на независимост на страната, която до тогава е в границите на СФРЮ. При избирателна активност 75,7 процента и одобрение от 96,4 процента от гласувалите, парламентът обявява независимост на страната с решение от 17 ноември 1991 г. и започва процес на отделяне от федерацията. 

България е първата страна, която на 15 януари 1992 г.  признава новата държава под конституционното й име.
БТА