Северна Корея категорична: Няма да се откаже от ядрените оръжия
Северна Корея категорична: Няма да се откаже от ядрените оръжия / снимка: Reuters, архив

Северна Корея повтори, че няма да се откаже от ядрените си оръжия, предаде Ройтерс. Така Пхенян отхвърли това американско искане като условие за преговори, макар да бе заявил, че е склонен да обсъди въпроса за разоръжаване.

Като сигнал за евентуално прекратяване на седмиците на изострена враждебност на Корейския полуостров, Северна Корея предложи в четвъртък на САЩ и Южна Корея списък с условия за преговори, в които влизаше и вдигането на санкциите на ООН.

Вашингтон обаче заяви, че очаква „ясни сигнали” от КНДР да прекрати ядрената си дейност. „САЩ не трябва да мислят за отказ от ядрено оръжие на полуострова преди това да е станало в целия свят”, написа в коментарна статия севернокорейският вестник „Нодон синмун”.

„Може да има преговори между КНДР и САЩ за разоръжаване, но не и за отказ от ядрени оръжия”, коментира изданието. Вестникът посочи още, че приказките на Вашингтон за диалог са само думи. Северна Корея се е съгласила с предложение на Китай да проведе преговори, насочени към отслабване на напрежението на Корейския полуостров, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на японския вестник „Асахи”, допълва БТА.

Изданието, което се позовава на неназован дипломатически източник, написа, че преди това КНДР на няколко пъти е отхвърляла предложение на Китай да изпрати свой представител за преговори в Пхенян, но след това позицията на Севера се променила. Според „Асахи” диалогът за намиране на изход от сегашната криза може да започне след края на американско-южнокорейските военни учения „Млад орел” (Foal eagle) в края на април.