Северна Корея извърши най-мощния ядрен опит досега
Северна Корея извърши най-мощния ядрен опит досега / БГНЕС

Северна Корея потвърди появилите се слухове и заяви официално, че е извършила днес ядрен опит, предадоха световните агенции, като се позоваха на официалната информационна агенция КЦТА и на държавната телевизия.

КНДР определи теста като успешен и изрази претенции, че вече е способна да монтира ядрени бойни глави на балистични ракети.

Изолираната комунистическа страна обясни, че е извършила ядреното изпитание, за да се противопостави на "американската враждебност".

"Нашите ядрени учени проведоха опит с ядрена експлозия на новоразработена ядрена бойна глава на ядрения полигон в северната част на страната", обяви говорителка по севернокорейската държавна телевизия. "Нашата партия изпрати поздравително послание до нашите ядрени учени за това, че проведоха успешна експлозия на ядрена бойна глава", допълни тя.

Севернокорейската държавна телевизия увери, че при опита не е изтекла радиация и той няма последици за околната среда.

Северна Корея извърши наймощния ядрен опит досега
netinfo

Междувременно Геофизическияут институт на САЩ съобщи, че в Северна Корея е регистрирано земетресение с магнитуд 5,3 в близост до обект за ядрени изпитания в североизточната част на страната, предаде Ройтерс. Трусът е бил на повърхността и близо до полигона за ядрени тестове Пунгери. Източник от южнокорейското правителство заяви за агенция Йонхап, че е много вероятно КНДР да е извършила пето ядрено изпитание по повод отбелязвания днес Ден на основаване на страната, предаде ТАСС. По данни на южнокорейското Национално метеорологично бюро трусът е бил с техногенен характер.

Северна Корея извърши наймощния ядрен опит досега
netinfo

Малко преди Северна Корея да съобщи официално това, Южна Корея и Япония осъдиха строго петия ядрен опит на Северна Корея - най-мощния досега. Тестът бе потвърден официално от южнокорейския президент Пак Гън-хе, предаде ТАСС.

Пак осъди остро ядрения опит. "Тези провокационни действия само ще навлекат на (Северна Корея) по-строги международни санкции и ще задълбочат нейната изолация", подчерта тя.

Пак Гън-хе даде да се разбере, че Сеул, в тясна координация с международната общност, ще работи за затягане на санкциите срещу Пхенян.

Мощността на изпитаната днес атомна бомба е била около 10 килотона. За сравнение, при опита през януари е било използвано устройство с мощност 6 килотона.

Северна Корея извърши наймощния ядрен опит досега
netinfo

Американският президент Барак Обама е обсъдил новия севернокорейски ядрен опит с южнокорейската си колега, предаде Ройтерс. Обама и Пак са разговаряли петнайсетина минути по телефона, докато американският президент е пътувал към Съединените щати след участие в Източноазиатската среща на върха в Лаос, съобщиха от канцеларията на южнокорейската му колега. Президентът на САЩ обещал страната му да помогне с всички възможни средства на Южна Корея срещу заплахата от Севера.

Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга обяви, че страната му ще обмисли нови санкции срещу Северна Корея след проведения от нея ядрен опит, предаде още Ройтерс.

Развитието на севернокорейската ядрена програма е сериозна заплаха за сигурността на Япония, подчерта той.

Министърът на отбраната Томоми Инада направи същия извод. Севернокорейският ядрен опит, в съчетание с напредъка, постигнат от тази страна в мобилните балистични технологии, е сериозно заплаха за Япония, каза тя, цитирана от Ройтерс.

Японският премиер Шиндзо Абе определи теста като напълно неприемлив, предаде Франс прес.

Източник: БТА