Двете Кореи започнаха днес преговори в Панминчжон, в демилитаризираната зона на полуострова, за плана на Севера да изпрати арт трупа на Зимните олимпийски игри в южнокорейския курорт Пьончан другия месец, предаде АП.
 
Миналата седмица Северна Корея се съгласи да изпрати делегация на олимпиадата в рамките на споразумение за сближаване с Юга след месеците на напрежение заради нейната ядрена и ракетна програма. Затворената комунистическа страна казва, че делегацията ще включва и група дейци на изкуството, наред със спортистите, официалните лица и журналистите.
 
Северна Корея изпраща делегация на Зимните олимпийски игри в Южна Корея

Днешните преговори вероятно ще се съсредоточат върху състава на арт трупата, както и върху това къде и кога ще изнесе представления тя, отбелязва АП.
 
Агенцията посочва, че южнокорейските медии проявяват жив интерес дали Северът няма да изпрати прочутия си ансамбъл "Моранбон бенд" - изцяло женска група, подбрана лично от държавния ръководител Ким Чен-ун.

Междувременно Северна Корея предложи на Юга преговорите за участието й в Зимните олимпийски игри да се състоят на 17 януари в Панминчжон

Северна Корея може да участва на Зимните олимпийски игри в Пьончан


Северна Корея предложи на Юга преговорите за участието й в Зимните олимпийски игри в южнокорейския курорт Пьончан да се състоят на 17 януари в граничното селище Панминчжон, в демилитаризираната зона на полуострова. Това съобщи южнокорейското министерство на националното обединение, цитирано от Ройтерс и ТАСС. Пхенян предложил работната среща да се състои в южнокорейската част на Панминчжон.
 
На срещата КНДР ще бъде представена от трима делегати под ръководството на заместник председателя на Комитета за мирно обединение на двете Кореи Чон Чжон-су.
БТА