Расте броят на жертвите на тежката влакова катастрофа, станала в неделя в северния индийски щат Утар Прадеш, съобщиха осведомителните агенции. По най-нови данни от преобърналите се 14 вагона са извадени вече 146 тела.

Бърз влак с 23 вагона и около 2000 пътници излезе от релсите край гара Пухраян, на стотина километра от град Канпура. Според експерти причината е повредена релса заради температурните разлики през зимата и лятото.

Това е най-тежката влакова катастрофа в Индия от 2010 г.

След инцидента отново се заговори за ниските изисквания за безопасност в държавните железници, които са жизненоважни за милиони индийци, но които страдат от хронична липса на инвестиции.

Влак дерайлира в Индия,това е най-тежката влакова катастрофа в Индия от 2010 г. (ВИДЕО)

Четвъртата по големина в света железопътна система на Индия превозва всеки ден по около 23 милиона души, но бързо старее. Средната скорост на влаковете е около 50 км и често стават катастрофи. В доклад на индийското правителство от 2012 г. се казва, че всяка година във влакови катастрофа в страната загиват по около 15 000 души, съобщи АП.

Поредната трагедия показва колко трудно ще му бъде на премиера Нарендра Моди да изпълни обещанието си да превърне железниците в по-безопасен и ефикасен транспорт, който да съответства на силата на индийската икономика, отбелязва Ройтерс.

Тази година Моди обеща рекордно високи инвестиции в жп транспорта и обяви, че ще се строи нова скоростна линия с финансиране от Япония. Много бавно обаче върви обновяването на релсовите пътища и монтирането на модерна сигнална апаратура по основната мрежа.

Някои анализатори смятат, че за обновяване на железниците до 2020 г. ще са необходими инвестиции от 20 трлн. рупии (293 млрд. долара).

Източник: БТА