В Париж избухнаха сблъсъци и други прояви на насилие между протестиращи срещу готвения закон за глобалната сигурност и полицията, предадоха Франс прес и ТАСС.
 

Потрошени са редица витрини, включително на супермаркет, агенция за недвижими имоти и банка и са запалени коли по пътя на протестното шествие, което се е насочило от северната част на столицата към Площада на републиката.
  Copy Code

Полицията използва сълзотворни гранати за овладяване на избухналите размирици, при които десетки маскирани радикални демонстранти се опитаха да разграбят магазини и бутици. Протестиращите отвърнаха със запалване на контейнери за отпадъци и строителни прегради.

Радикалните демонстранти, с маски и черни дрехи, също така замеряха полицаите с различни предмети, предаде Ройтерс. Някои от тях използваха чукове, за да изкъртват улични павета.
 
Парижката полиция съобщи, че издигната барикада задържа придвижването на шествието по одобрения маршрут.

Полицията е обезопасила улиците около маршрута на протестното шествие и извършва проверки на някои изходи на метростанции. Организатори на протестите в страната са колектив от синдикати, журналисти и правозащитни организации.

Улични протести протичат и в редица други френски градове, включително Лил, Лион и Тулуза. "Вандалите рушат Републиката", заяви френският вътрешен министър Жералд Дарманен след размирици в Париж на протеста срещу готвения закон за глобалната сигурност, предаде Франс прес.

Общо 52 350 души са участвали в около 90 протеста из цяла Франция днес, в това число 5000 в Париж по данни на вътрешното министерство. Арестувани са общо 64 души в цялата страна. Сред ранените има и осем полицаи.

На същите протести миналата седмица вътрешното министерство съобщи за 133 000 демонстранти във Франция, в това число 46 000 в Париж, отбелязва АФП.
БТА