Сблъсъци в Киев и в деня на примирие, десетки убити и стотици ранени
Сблъсъци в Киев и в деня на примирие, десетки убити и стотици ранени / БГНЕС

Въпреки обявеното късно в сряда от президента на Украйна и опозиционните водачи примирие, кръвопролитните сблъсъци в Киев продължават. Данните за броя на загиналите обаче остава противоречив.

Близо 67 протестиращи са убити от вторник досега при насилието в Киев, съобщи Франс прес, позовавайки се на комюникета на киевските общински власти. В центъра за съдебна медицина са докарани 67 трупа, посочва общинската администрация, уточнявайки, че става въпрос за протестиращи, убити от вторник насам. По-рано опозицията съобщи за "над 60 жертви" на насилието днес.

Главният медицински координатор на демонстрантите Олех Мусий заяви за Асошиейтед прес, че най-малко 70 активисти са били убити при сблъсъци с милицията в украинската столица и броят им може да нарасне, а ранените са над 500. Според АП убитите тази седмица при сблъсъците в Киев са най-малко 99.

Видеозапис на украинската телевизия показа шокиращи сцени на протестиращи, покосени от автоматична стрелба, и техни другари, които се спускат да им помогнат. На кадрите се виждат групи протестиращи, които, прикривайки се щитове, изнасят телата върху пластмасови плоскости или дъски.

Украинското вътрешно министерство съобщи, че 67 военнослужещи от вътрешни войски са били пленени. Не стана ясно къде са били отведени. Според опозиционен депутат те се намират в окупираното столично кметство.

В киевските болници с огнестрелни рани са докарани 130 служители на правоохранителните органи, съобщи вътрешното министрество, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Жителите на Киев спешно се запасяват с продукти от първа необходимост като хляб, сол, захар, брашно, жито и вода. Заради търсенето в някои частни магазини цените са се вдигнали с 30-40 процента.

Засилена е охраната на банките. Ограничен е обемът пари, които може да се теглят от банкомати. В Киев има проблеми с мобилната връзка.

Руската телевизия "Раша тудей" съобщи на своя сайт, че група снайперисти са превзели хотел в центъра на Киев и стрелят от там по милиционерите. Част от стрелците са заели позиции на покрива на сградата. Снимачен екип на "Раша тудей", който по-рано днес попадна под обстрел, е блокиран в хотела, допълва БТА.

Сблъсъци в Киев и в деня на примирие десетки убити и стотици ранени
netinfo

Центърът на Киев пустее, посочва ИТАР-ТАСС. По улиците не се забелязва нито един милиционер. Пешеходците са малко. Много светофари не работят. Трафикът е хаотичен.

Метрото не работи. Банките, нотариалните кантори и много магазини са затворени.

Украинското министерство на вътрешните работи посъветва жителите на Киев да не пътуват с личен транспорт и при възможност да останат вкъщи. По улиците на столицата се намират въоръжени и агресивно настроени хора, предупредиха от ведомството.

Сблъсъци в Киев и в деня на примирие десетки убити и стотици ранени
netinfo

Опозицията в Украйна се затруднява да контролира протестиращите, призна Арсений Яценюк, лидер на опозиционната партия "Баткившчина" на срещата с външните министри на Франция, Германия и Полша в Киев, предаде ИТАР-ТАСС.

В съвместно съобщение на лидерите на опозиционните партии в Украйна се посочва, че възобновяването на насилието в Киев, при което по данни на Франс прес са загинали 25 души, е "преднамерена провокация" на властите към мирните демонстранти.

Изявленията на опозиционните лидери за примирие и възстановяване на диалога се оказаха маневра за печелене на време и мобилизиране на въоръжени бойци, се казва в публикувано съобщение на пресслужбата на украинската президентска администрация. В съобщението се посочва, че протестиращите действат чрез "организирани въоръжени групи, използват огнестрелно оръжие, включително снайперски пушки". Силите на реда не са въоръжени, се твърди в съобщението.

Сблъсъци в Киев и в деня на примирие десетки убити и стотици ранени
netinfo

Междувременно опозиционният лидер Виталий Кличко призова да бъде свикано извънредно заседание на парламента в Киев, предаде ДПА. Депутатите трябва да се съберат в 15 часа (13 по Гринуич), за да намерят изход от кризата, се казва в изявлението на председателя на партията "УДАР".

По-рано днес сградата на парламента бе опразнена от служителите в неговата администрация заради съобщения, че демонстранти са пробили милиционерския кордон около сградата. Пресслужбата на Върховната рада обяви, че днес и утре няма да има пленарни заседания.

В изявлението си Кличко поднови призива си за предсрочни президентски избори.