САЩ ще увеличат оръжейните си запаси в Израел
САЩ ще увеличат оръжейните си запаси в Израел / снимка: Reuters

Американската армия предвижда увеличаване на запасите си с боеприпаси, складирани на израелска територия. Това се предвижда от двустранно споразумение с Израел, каза говорител на Пентагона, съобщава АФП.

Според това споразумение САЩ може да удвоят стойността на тези запаси - от 400 млн. долара в момента - на 800 млн. долара. Удвояването на стойността на спешните запаси на Пентагона, съхранявани в Израел, беше разрешено от Конгреса на САЩ още през 2007 г. Израелската армия може да ползва това въоръжение и оборудване /оръжия, бронирани коли, артилерийско оборудване, муниции/ в случай на спешна нужда, но само с предварителното одобрение на САЩ, каза американски представител от отбраната, пожелал анонимност.

"Този договор няма нищо общо с Иран или настоящата ситуация, като се има предвид, че е подготвен от Конгреса през 2007 г.", изтъкна говорителят на Пентагона, цитиран от БГНЕС. Американската армия поддържа оръжейни запаси в някои съюзнически страни, сред които Израел, Южна Корея и страните от Персийския залив, за спешни операции.