/ iStock/Getty Images
Марк Еспер заяви, че през есента в Афганистан ще има по-малко от 5 хиляди американски военни, предаде ТАСС

Тръмп: Скоро ще напуснем Афганистан

Според американският министър на отбраната мирният, процес в Афганистан "не е идеален, но бавно напредва”. До края на ноември американските власти възнамеряват да намалят американския военен контингент в Афганистан до под 5 хиляди души. Това съобщи в събота министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър за Fox News.

"Имаме намерение да намалим присъствието на вонните си до по-малко от 5000 души до края на ноември", каза той. „Трябва да информираме Конгреса на САЩ за това, как ще се случи това.

ООН: Над 1200 цивилни са загинали в Афганистан от началото на годината

Ние вярваме, че можем да изпълним всички основни задачи, преди всичко това е да гарантираме, че Съединените щати не са заплашени от терористи, идващи от Афганистан", добави той.

Еспер заяви, че мирният процес в Афганистан "не е идеален, но бавно напредва”. "Това е труден път, но те постигат напредък всяка седмица", каза той. По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ възнамеряват скоро да намалят броя на военния контингент в Афганистан на 4 хиляди души.

Той подчерта, че в Афганистан в деня на президентските избори в САЩ на 3 ноември може би ще има между 4 000 и 5 000 американски военнослужещи.
БГНЕС