/ iStock/Getty Images
Американското правителство реши да продаде на Литва 500 многоцелеви бронирани машини Джи Ел Ти Ви от модификацията М1278А1 и съпътстващото оборудване за сумата от 170,8 милиона долара. Това съобщи отговарящото за доставките на военна техника и оръжие в чужбина Управление на министерството на отбраната на САЩ за отбранителното сътрудничество и сигурността, предаде ТАСС.

САЩ продават 66 изтребителя F-16 на Тайван за 8 милиарда долара

От гледна точка на американското военно ведомство изпълнението на договора отговаря на интересите "на външната политика и националната сигурност на САЩ". Предлаганата продажба ще помогне "да бъдат увеличени възможностите на Литва за противопоставяне на съществуващи и бъдещи заплахи от страна на противници".

Предлаганата продажба на оборудването няма да доведе до изменение на военния баланс в региона, допълват американските власти.

Същите констатации американската страна направи и за друга доставка, този път на 73 противоракети за Япония за сумата от 3,3 млрд. долара. Става дума за противоракети СМ-3 Блок-2А, а също и за пускови установки МК-29. Според споразумението американски специалисти ще осигурят и техническото обслужване на тези системи.

САЩ отработили бързото прехвърляне на F-35 в Полша и Прибалтика

С тази продажба ще бъде повишена сигурността на ключов съюзник, който поддържа стабилността и икономическия растеж в азиатско-тихоокеанския регион, заявява управлението.

"Предлаганата продажба ще даде на японското правителство разширени възможности за защита от балистични ракети и отбрана на японската територия и за гарантиране сигурността на американските военнослужещи, разположени в страната", се допълва в съобщението.
БТА