/ iStock/Getty Images
Съединените щати са отработили бързото прехвърляне на модерните изтребители Ф-35 в Прибалтика и Полша, ако това се наложи. Тренирани са били и сложни противовъздушни и противоракетни отбранителни операции, пише Риа новости.

За резултатите от военните учения в Европа говори генерал Джефри Харигиън, командващ на американските ВВС в Европа и Африка.

"Наличието на Ф-35 на континента и позволи да интегрираме тази платформа от пето поколение в различни учения с нашите съюзници и партньори. Така се усили съвместимостта на Ф-35 от САЩ, Ф-35 на нашите съюзници и платформите от 4-то поколение. Това позволява да се обезпечи интеграцията на нашите Ф-35 в Европа, когато се установят за постоянно във Великобритания през 2021 г.", казва Харигиън пред журналисти.

50 български военни участват в мащабното учение „AGILE SPIRIT - 2019“ в Грузия

Американският генерал посочи като много полезни ученията "Звездна нощ" (Astral Night), в което участваха САЩ, Италия, Хърватия и Словения и Rapid Forge, което включваше Полша, Латвия, Литва и Естония.

Те дали възможност "гъвкаво да се използва сила и да се реагира на непредвидени обстоятелства, като се предприемат операции, които са оперативно непредсказуеми за противника."
 
 
БГНЕС