САЩ предупредиха американците за възможни опасности при пътувания в Европа
САЩ предупредиха американците за възможни опасности при пътувания в Европа / снимка: БГНЕС, архив

Държавният департамент на Съединените щати предупреди американските граждани за възможни опасности при пътувания в Европа след кървавите атентати вчера на летището и в метрото на Брюксел, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Координирани атаки взеха десетки жертви в Брюксел (ОБЗОР)

"Терористични групи продължават да планират краткосрочни атаки в Европа срещу спортни събития, туристически обекти, ресторанти и обществения транспорт", се казва в декларация на Държавния департамент.

Ислямска държава пое отговорност за атентатите в Брюксел

Той препоръчва на американските граждани да проявяват бдителност на публични места и в обществения транспорт и да бъдат особено предпазливи на религиозни празници или събития, на които се събират много хора.

Предупреждението остава в сила до 20 юни, след началото на европейското футболно първенство във Франция на 10 юни 2016 г., посочва Франс прес.

Всичко за атентатите в Брюксел вижте тук

Междувременно стана ясно, че делегация на Федералното бюро за разследване (ФБР) и на нюйоркската полиция ще отиде в Брюксел, защото сред жертвите от вчерашните атентати има американци, съобщи ръководителят на отдела на нюйоркската полиция за борба с тероризма Джон Милър, цитиран от Франс прес.

"Тъй като има американци сред жертвите и е имало американци при атентатите в Белгия, това ще бъде разследване на ФБР заедно с антитерористичните сили на Ню Йорк", каза Милър пред журналисти в Ню Йорк. "Поддържаме постоянен контакт с партньорите ни отвъд Атлантика", посочи Джон Милър.

СНИМКИ: Тероризмът се завърна в Европа, взривове разтърсиха Брюксел

Държавният департамент на САЩ отказа да съобщи данни за американците, пострадали в атентатите, добавя АФП.

Източник: БТА