Координирани самоубийствени атаки взеха десетки жертви в Брюксел
85349
Координирани самоубийствени атаки взеха десетки жертви в Брюксел
Координирани самоубийствени атаки взеха десетки жертви в Брюксел
  • Координирани самоубийствени атаки взеха десетки жертви в Брюксел
  • Координирани самоубийствени атаки взеха десетки жертви в Брюксел

Над 30 души загинаха, а над 200 човека бяха ранени при два атентата в белгийската столица Брюксел. Кървавите нападения бяха извършени на международното летище "Завентем" и в станция "Малбек" на метрото.

Всичко за атентатите четете тук

Отговорност за атентатите пое джихадистката групировка "Ислямска държава". Нивото на терористична заплаха в Брюксел бе вдигнато до най-високата, четвърта степен. При атентатите няма пострадали български граждани.

Атентатите

Около 9.00 ч. българско време бяха взривени две бомби на летище "Завентем" в белгийската столица. Загинали са най-малко 14 човека, а ранените са над 100 души.

Всичко за експлозиите на летище "Завентем" четете тук

Около час по-късно бе взривен влак на метрото на станция "Малбек", където загиналите са между 10 и 20 души, а ранените са десетки.

Подробности за взривовете на станция "Малбек" ще намерите тук

"Ужас, страх, кръв - с тези думи описват случилото се днес в Брюксел хората, станали свидетели на експлозиите.

Оцелели след взривовете на летище „Завентем" разкават:

„Настъпи всеобща паника, хората плачеха, беше ги страх. Какво можехме да направим? Нищо". „Имаше експлозия близо до нас. Хората започнаха да тичат, чух „Аллах акбар", всичко се случи много бързо".

Координирани атаки взеха десетки жертви в Брюксел (ОБЗОР)
netinfo

Бършейки кръвта по лицето си местният жител Александър Бранс раказва: „Мотрисата тъкмо напускаше станция „Малбек", когато се чу мощен взрив. Възцари паника. Имаше много хора в метрото".

Координирани атаки взеха десетки жертви в Брюксел (ОБЗОР)
netinfo

Терористичните нападения предизвикаха ужас и всяха паника сред белгийците.

Брюксел - окървавен и откъснат от света след атентатите

Координирани атаки взеха десетки жертви в Брюксел (ОБЗОР)
netinfo

СНИМКИ: Тероризмът се завърна в Европа, взривове разтърсиха Брюксел

След терористичните нападения бе затегнат граничният контрол на страната, като се извършваха засилени проверки на документи, както и на влизащите и излизащи автомобили.

Координирани атаки взеха десетки жертви в Брюксел (ОБЗОР)
netinfo

Ислямска държава пое отговорност за атентата

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за кървавите терористични актове в Брюксел. Екстремистите разпространиха изявление в свързаната с тях информационна агенция "Амак".

Координирани атаки взеха десетки жертви в Брюксел (ОБЗОР)
netinfo

Отговорност за атентатите пое терористичната групировка "Ислямска държава"

"Бойци на "Ислямска държава" извършиха серия от атентати с помощта на пояси с експлозиви и взривни устройства. Те атакуваха летище и метростанция в центъра на белгийската столица Брюксел - една страна, която участва в международната коалиция срещу "Ислямска държава", се казва в изявлението, с което се поема отговорност за атаката. В комюникето терористите заплашват с нови атаки в Европа.

Американски агенции считат, че изявлението, с което "Ислямска държава" поема отговорността за атентатите в Брюксел, е автентично.

Нападенията в Брюксел са дело на бойци, свързани с Абдеслам, смятат US агенции

Според тях нападения в белгийската столица във вторник най-вероятно са извършени от бойци, свързани с 26-годишния Салех Абдеслам и с клетката, извършила атаките в Париж на 13 ноември.

Според федералния прокурор на Белгия обаче е рано да се прави връзка между нападенията в Париж през есента и в Брюксел в третия ден от пролетта.

Координирани атаки взеха десетки жертви в Брюксел (ОБЗОР)
netinfo
Разследването

Белгийската полиция разпространи снимка на трима мъже, които са заподозрени за атентата на летище "Завентем". Един от тях се издирва, съобщи на пресконференция федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Льов. Правителствен източник съобщи, че той е бил видян да тича, напускайки сградата на летището. Органите на реда призоваха гражданите да съобщят, ако имат информация за издирвания.

На разпространената снимка, която е от камерите за наблюдение, той е с шапка и светла дреха. Издирваният върви с още двама заподозрени, облечени в черно, за които се предполага, че са се взривили. Двамата облечени в тъмно мъже бутат колички за багаж, в които има черни куфари. На кадъра се вижда, че и двамата имат черна ръкавица само на лявата ръка, отбелязва Франс прес. Според цитирани от ТАСС медии е възможно терористите да са оставили лявата си ръка свободна, за да задействат взривни устройства.

Издриват заподозрян за атентата на летището в Брюксел (СНИМКА)

Кметът на Заветнем съобщи, че атентаторите са носели бомбите в куфари на колички. "Те са пристигнали с такси и са носили куфари, в които са били бомбите. Поставили са куфарите на колички.

Атентаторите на брюкселското летище носели бомбите в куфари

Първите две бомби са избухнали. Третият също е поставил куфара си на количка, но вероятно е изпаднал в паника и бомбата не е избухнала", каза кметът.

Трета бомба не е успяла да се взриви на летището в Брюксел

Координирани атаки взеха десетки жертви в Брюксел (ОБЗОР)
netinfo
В цялата страна се извършват полицейски операции. Бе съобщено, че при претърсване в къща в брюкселски квартал е открито взривно вещество с пирони и знаме на Ислямска държава.

Намерили знаме на ИД и бомба в къща в Брюксел

В белгийската столица бе обявен тридневен траур за жертвите на атентатите. Летището - мишена на терористичен удар, остава затворено до 24 март.

Отговорът

След трагедията белгийският крал наруши протокола и направи обръщение към своите сънародници. Пред лицето на заплахата ще продължим твърдо, спокойно и с достойнство, каза кралят. За всеки от нас 22 март повече няма да бъде ден като другите, допълни той.

Ето какво каза кралят на Белгия след трагедията

Светът осъди терористичните нападения в Белгия. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че трябва да се отговори със солидарност и решителност. Франция призовава да се засили борбата с тероризма на европейско ниво. "Ние сме във война и в такава война е нужно да сме мобилизирани във всеки един момент", заяви премиерът Манюел Валс.

Как светът отговори на самоубийствените атентати в Белгия

Американският президент Барак Обама осъди терористичните атентати в Брюксел и призова светът да се обедини срещу онези, които заплашват сигурността на хората. Папата определи атентатите в Брюксел като проява на сляпо насилие, което поражда толкова страдания.

Координирани атаки взеха десетки жертви в Брюксел (ОБЗОР)
netinfo

Плачещият Тинтин - символ на съчувствие към Белгия

Потребители на социалните медии взеха пример от трагедията с "Шарли ебдо" и използваха хаштага "JeSuisBruxelles" ("АзСъмБрюксел"). След атентата срещу редакцията на парижкия седмичник беше използван хаштагът "АзСъмШарли". В хаоса след терористичните атаки в Брюксел разплакано изображение на комиксовия герой Тинтин бързо се превърна в символ на солидарността с Белгия.

Координирани атаки взеха десетки жертви в Брюксел (ОБЗОР)
netinfo

Емблематични сгради в европейски градове светнаха в цветовете на Белгия в знак на почит към жертвите на атентатите. Пред сградите на посолствата на Белгия хора оставяха цветя.

Вижте снимки

Източник: БТА