US агенции: Нападенията в Брюксел са дело на бойци, свързани с Абдеслам
US агенции: Нападенията в Брюксел са дело на бойци, свързани с Абдеслам / БГНЕС

Американски агенции считат, че изявлението, с което "Ислямска държава" поема отговорността за атентатите в Брюксел, е автентично, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на американски държавни служители.

Координирани самоубийствени атаки взеха десетки жертви в Брюксел

Според тях нападения в белгийската столица във вторник най-вероятно са извършени от бойци, свързани с 26-годишния Салех Абдеслам и с клетката, извършила атаките в Париж на 13 ноември.

Задържаха парижкия атентатор Салах Абдеслам в Брюксел (СНИМКИ/ВИДЕО)

Абдеслам, за когото се подозира, че е един от участниците в парижките атентати, бе заловен миналата седмица в Брюксел.

Ислямска държава пое отговорност за атентатите в Брюксел

Най-малко 30 души загинаха, а над 200 човека са ранени при атентатите на летище "Завентем" и метростанция в Брюксел. Нападенията предизвикаха ужас и паника сред жителите на белгийската столица, а нивото на терористична заплаха бе вдигнато до най-високата четвърта степен.

Издриват заподозрян за атентата на летището в Брюксел (СНИМКА)

Две от бомбите, които са експлодирали на летището в Брюксел, вероятно са били активирани от камикадзета, а полицията издирва активно трети заподозрян, съобщи белгийски прокурор. Полицията проведе обиски, като в къща в квартал в Брюксел бяха намерени взривно вещество с пирони и знаме на Ислямска държава. Прокурорът посочи, че е твърде рано да се прави връзка между атентатите от 13 ноември в Париж и тези в Брюксел.

Всичко за атентатите в Брюксел четете тук

Миналата седмица при специализирана операция в белгийския квартал Моленбек бяха арестувани единственият оцелял терорист от парижките атентати Салах Абдеслам, негов съучастник, както и семейството, което му е дало убежище. Медии цитираха първите му думи след ареста - "Доволен съм, че всичко свърши. Не можех повече".

Салах Абдеслам: Радвам се, че свърши, не можех повече

Огласени самопризнания на терориста разкриха, че той е планирал да се взриви в черния за Париж 13 ноември на стадион Стат дьо Франс, но впоследствие се отказал.

Всичко за атентатите в Париж на фаталния петък, 13 ноември четете тук

150 души загинаха, а над 300 бяха ранени при атентатите във френската столица през есента.