Координирани терористични нападения на летището и в метрото в Брюксел взеха десетки жертви, а над 100 бяха ранени. Отговорност за атаките пое терористичната групировка „Ислямска държава".

Координирани самоубийствени атаки взеха десетки жертви в Брюксел

Ето как световните лидери и политици отговориха на атаките:

Ангела Меркел: На нападенията в Брюксел трябва да се отговори със "солидарност" и "решителност"

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че на терористичните атентати в Белгия трябва да се отговори със солидарност и решителност, предаде ДПА. "Жалките нападения в Брюксел трябва да ни сплотят - солидарност с жертвите плюс решителност по отношение на терористите", написа в Туитър говорителят на Меркел Щефен Зайберт.

Германската полиция затяга мерките за сигурност по границата с Белгия след терористичните атентати в Брюксел, заяви полицейски говорител, цитиран от ДПА. Той не разкри повече подробности, но добави, че същото се прави по летищата и гарите.

Хайнц Фишер: Атентатите в Белгия не трябва да отклонят Европа от пътя на демокрацията

Австрийският президент Хайнц Фишер осъди остро терористичните атентати в Белгия, предаде ТАСС. В изявление той подчертава, че "тероризмът и нападението над мирни граждани не трябва да ни отклонят от демократичния път". Хайнц изказа съчувствие на роднините на жертвите на атентата.

Канцлерът и вицеканцлерът на Австрия Вернер Файман и Райнхолд Митерленер заявиха, че "тези нападения срещу мирни граждани в сърцето на Европа носят почерка на страхливостта и варварството. Европа трябва да се бори заедно с тероризма и да защитава демократичните си ценности", предаде ДПА.

Барак Обама осъди атентатите в Брюксел и обеща подкрепа за Белгия

Американският президент Барак Обама осъди атентатите в Брюксел и обеща подкрепа за Белгия.

„САЩ са солидарни с народа на Белгия и ще направят всичко възможно, за да накажат отговорните за атаките в Брюксел", заяви американският президент Барак Обама в Хавана, където се намира на историческо посещение.

Доналд Тръмп нарече атентатите в Брюксел "филм на ужасите"

Републиканецът Доналд Тръмп нарече атентатите в Брюксел "филм на ужасите", предаде Франс прес.

"Спомняте ли си колко хубаво и сигурно място беше Брюксел? Това вече не е така. Днес Брюксел е един съвсем различен свят! САЩ трябва да са бдителни и интелигентни", написа в Туитър кандидатът за републиканската президентска номинация.

Пред американски телевизии Тръмп припомни, че едно време в Брюксел е имало нулево ниво на насилието, а днес градът се е превърнал "в тотално бедствие, в пълна катастрофа".

"Цяла Белгия вече не е същата. Тя се превърна във филм на ужасите. Ужасни неща стават в нея. Хората я напускат. Страхуват се. И всичко това, честно казано, се дължи на факта, че някои хора не се интегрират", каза Тръмп пред телевизия Ен Би Си.

"Ние няма да позволим това да се случи в нашата страна. Ако това се случи, ние ще намерим отговорните и те ще страдат много", допълни той.

Тед Круз: Атентатите са признак, че радикалният ислям е във война с нас

Претендентът за републиканската президентска номинация Тед Круз каза, че атентатите не са "отделни инциденти, а признак, че радикалният ислям е във война с нас".

Хилари Клинтън: Терористите няма да успеят

Претендентката за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън каза, че терористите няма да успеят, предаде Ройтерс. Тя добави, че брюкселските нападения само "ще засилят решимостта ни да застанем до нашите съюзници и да победим тероризма и радикалния ислям.

Папата определи атентатите в Брюксел като проява на сляпо насилие, което поражда толкова страдания

Папа Франциск осъди днес атентатите в Брюксел, предаде Франс прес. Светият престол осъжда тази проява на сляпо насилие, което поражда толкова страдания, и моли Бог да ни дари мир, се казва в изявление на папата, изпратено от главния секретар на Ватикана Пиетро Паролин до архиепископа на Брюксел, монсеньор Йозеф де Кезел.

Франциск изразява съболезнования към близките на загиналите и дълбока симпатия към ранените, към техните семейства и към хората, допринесли за спасителните операции в белгийската столица.

Полският президент: Европа трябва да се сплоти в борбата срещу тероризма

Европа трябва да се сплоти в борбата срещу тероризма, написа в Туитър президентът на Полша Анджей Дуда, цитиран от ТАСС. Той изрази съболезнования на близките на жертвите от терористичните актове в Брюксел. "Войната с тероризма е наше общо задължение", отбеляза полският президент.

Според лидера на полската партия "Новочесна" Ришард Петру "ние имаме работа с професионална атака. Това не са случайни хора, а по същество - въоръжена армия. В ход е война. Това е поредно нападение в серия от терористични актове", каза той. "Не става дума за бежанци, а за въоръжена армия в Европа, с която трябва да се борим заедно, а не с усилията на отделни страни", подчерта полският политик.

Сирия: Толерантността към тероризма доведе до атентатите в Брюксел

Сирия заяви, че нападенията в Брюксел са "неизбежен резултат от погрешните политики и толерантността към тероризма", и призова за международни усилия за борба с това явление, предаде Ройтерс.

"Сирия, която от пет години се бори с такфиритския тероризъм, подновява призива си за обединяване на всички искрени международни усилия за борба с опасността от тероризма", каза източник от външното министерство, цитиран от агенция САНА.

По думите му нападенията са последица от това, че някои страни "описват терористичните групи като умерени".

Франция призова да се засили борбата с тероризма на европейско ниво

Франция призовава да се засили борбата с тероризма на европейско ниво, заяви вътрешният министър Бернар Казньов, който обяви, че в страната ще бъдат разположени допълнително 1600 полицаи и жандармеристи след "тежките атентати" в Брюксел, предаде Франс прес.

"Ние сме във война и в такава война е нужно да сме мобилизирани във всеки един момент", заяви премиерът Манюел Валс след свиканото от президента Франсоа Оланд извънредно заседание на френския Съвет за сигурност.

Председателят на Европейския съвет осъди нападенията в Брюксел

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази ужаса си от "терористичните атентати", в които са убити най-малко 28 души, а десетки са ранени на летището в Брюксел и в метростанция на белгийската столица, предаде Франс прес.

"Тези нападения бележат ново равнище на мерзост на терористите в служба на омразата и насилието", се казва в изявление на Туск.

Едно от нападенията бе в метростанция Малбек, на неколкостотин метра от сградите на институциите на ЕС в Брюксел.

Федерика Могерини: Нападенията в Брюксел са много тъжен ден за Европа

Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини заяви в Аман, че днес е тъжен ден за Европа след нападенията в Брюксел, които са взели най-малко 21 жертви, предаде Франс прес.

"Това е много тъжен ден за Европа. Европа и столицата й изпитват същата болка, която този регион (Близкият изток) е преживял и продължава да преживява всеки ден", каза развълнуваната до сълзи Могерини, застанала до йорданския външен министър Насер Джуде.

Източник: БТА