Взривове отекнаха в една от централните станции на метрото в Брюксел. При взрива в метростанция "Малбек" са загинали най-малко 15 души, ранените са 106, от които 17 - тежко.

Вижда се, че взривеният влак на метрото е съставен от отделни вагони. Това със сигурност е довело до по-малко пострадали, отколкото ако взривът бе във влак без прегради между вагоните. Взривът става, докато влакът е на станцията.

Все още няма официална информация за броя на загиналите и ранените при атаката в метрото.

„Към настоящия момент все още не е известен точният брой загинали и пострадали, провежда се работа на място. Но можем да говорим за най-малко 10 загинали", заяви източник от полицията в Брюксел.

Координирани самоубийствени атаки взеха десетки жертви в Брюксел

Първоначално местни медии съобщиха за три взривени станции - "Шуман" под сградата на Европейската комисия и в непосредствена близост до Съвета на ЕС и Европейския съвет, станцията "Малбек", на 300 метра по-надолу, и на станцията "Ар Лоа", близо до сградата на Федералното правителство на Белгия.

В района на метростанция "Малбек", ударена тази сутрин от терористите, се извършва специална операция. Маскирани полицаи призовават хората да останат в сградите. Вероятно операцията е свързана с издирването на терористи, съучаствали в днешните удари в метрото и на летището в белгийската столица.

Градският транспорт в Брюксел е спрян до второ нареждане. Затворени са всички училища и детски градини. Спрени са и високоскоростните влакове от и към Брюксел.

Сградите на правителството и на парламента на Белгия в са евакуирани.

В Брюксел се усещат и смущения на мобилната мрежа, което най-вероятно се дължи на претоварване на мобилните системи.

При двойно нападение на летище "Завентем" тази сутрин има поне 13 убити и 35 ранени. Става дума за самоубийствени терористични удари, потвърди прокуратурата.

Вижте подробности тук

Равнището на терористична заплаха в Белгия е повишено до най-високата си степен за цялата страна, съобщи говорителят на вътрешното министерство Ян Ямбон, цитиран от Франс прес. До днес Белгия се намираше в предпоследна, трета степен на готовност за възможен и непосредствен атентат. Сега нивото е четвърта, най-висока степен за цялата страна, заяви Ямбон.

Източник: БТА, БГНЕС