/ Gulliver/Getty Images
Съединените щати заявиха пред Съвета за сигурност на ООН, че ще работят заедно със съюзниците си за търсене на отговорност от отговорните за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, включително "чрез ограничения за авоари за зловредни действия", съобщи Ройтерс.

Пребиха активист на Навални

"Русия е използвала химически нервнотоксични вещества от групата на Новичок в миналото. Руският народ има право да изразява възгледите си без страх от отмъщение от какъвто и да било вид", заяви заместник-постоянният представител на САЩ към Обединените нации Черит Норман-Шале по време на заседание на Съвета за сигурност, посветено на химическите оръжия в Сирия.

Навални се лекува в берлинската болница "Шарите", след като се разболя внезапно по време на вътрешен руски полет миналия месец. Германия твърди, че той е бил отровен с нервнотоксичното вещество Новичок, разработено в съветската ера. Москва казва, че няма доказателства, че опозиционерът е бил отровен.

"Ние призоваваме Русия да окаже пълно сътрудничество с разследването на международната общност", каза Норман-Шале. Руският постоянен представител в ООН Василий Небезня отговори, че Русия иска да знае какво се е случило с Навални, но руските власти нямат никакви основания да отворят разследване, защото не разполагат с никакво доказателство.

"Нашите лекари, които, между другото, спасиха Алексей Навални, не откриха никакви бойни отровни вещества в своите анализи. Германската лаборатория твърди, че е (открила)", каза Небезня пред СА на ООН.

"Но ние не сме получили никакво доказателство от Германия, което би ни позволило да заключим, че това е престъпление чрез опит за отравяне и следователно да започнем разследване", допълни той.

Навални се възстановява, вече може да говори

Германският постоянен представител Кристоф Хойзген заяви, че Берлин работи с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) по въпроса и призова Русия да направи същото.

"Това не е двустранен въпрос, това е въпрос от международен интерес, когато са употребени бойни отровни вещества, следователно ОЗХО ще получи всички доказателства и би било много добре, ако Русия пожелае да работи с ОЗХО", каза Хойзген пред съвета.
БТА