САЩ искат от съюзниците си от НАТО повече военни инструктори в Афганистан
САЩ искат от съюзниците си от НАТО повече военни инструктори в Афганистан / netinfo

Съединените щати ще настояват пред съюзниците си от НАТО да изпратят повече военни и полицейски инструктори в Афганистан и да проучат предложението на Русия за сътрудничество в противоракетната отбрана, предаде Ройтерс.

Вашингтон иска в Афганистан да бъдат изпратени повече специалисти по възстановяването, както и военни и полицейски инструктори, за да може в бъдеще алиансът да прехвърли всички свои функции по сигурността на местните сили.

Смятам, че държавите членки се отнасят сериозно към този въпрос, заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс във военновъздушната база Рамщайн в Германия, преди да отпътува за Брюксел за днешната среща на министрите на отбраната на НАТО. Ще продължа да настоявам за това в Брюксел, допълни той.

В белгийската столица Гейтс ще разговаря с руския си колега Анатолий Сердюков.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин изненадващо предложи на Съединените щати сътрудничество в противоракетната отбрана и общо използване на радарна станция в Азербайджан.

Някои анализатори поставиха под съмнение доколко технически осъществимо е предложението, но Вашингтон тълкува офертата като знак, че руснаците са приели много от техните доводи за необходимостта от система за противоракетна отбрана.

На срещата в Брюксел Гейтс ще подчертае, че САЩ ще проучат заедно със съюзниците си руското предложение.