САЩ готвят нови мерки срещу Иран
САЩ готвят нови мерки срещу Иран / cнимка: Reuters

САЩ подготвят заедно със съюзниците си нови мерки, за да накарат Иран да се откаже от „провокативните си решения" в ядрената област. Това обяви днес американският държавен секретар Хилари Клинтън пред световния форум в Доха, Катар.

„Действаме активно с нашите регионални и международни партньори, за да подготвим и приложим нови мерки, с които да убедим Техеран да промени политиката си", заяви Клинтън. Малко преди това съветникът по националната сигурност на президента Обама генерал Джеймс Джоунс заяви, че Вашингтон работи, за да представи този месец в ООН санкции срещу Иран, съобщава БГНЕС.

Според американския държавен секретар Иран не оставя на международната общност друг избор освен да наложи още по-тежка цена за провокативните му мерки. Тя посочи, че направеното от Техеран съобщение за започнало производство на уран, обогатен до 20%, въпреки протестите на западните страни, е засилило подозренията на международната общност относно истинските намерения на Иран в ядрената област и е задълбочило изолацията на иранското правителство.

Западът подозира Техеран, че се опитва да се сдобие с ядрено оръжие под прикритието на ядрената си програма за мирни цели, нещо, което иранското ръководство отрича.