/ Guliver/Getty Images
Компанията "Самсунг електроникс" (Samsung) съобщи днес, че е бил потвърден случай на заразяване с коронавирус в един от нейните заводи за мобилни устройства в югоизточния южнокорейски град Гуми, което е довело до затваряне на целия производствен комплекс, предаде Ройтерс.

Компанията, която е най-големият производител на смартфони в света, съобщи, че комплексът ще остане затворен до сутринта на 24 февруари. Цехът, в който е работил заразеният служител, ще остане затворен до сутринта на 25 февруари.

СЗО е разтревожена от случаите с коронавируса без ясна епидемиологична връзка

Южнокорейските власти съобщиха днес, че броят на случаите на коронавируса в страната се е удвоил до 433, като местни служители предположиха, че броят им може да нарасне значително, тъй като над 1000 души, присъствали на две богослужения на християнската секта Църквата на Исус (известна още като църквата Шинчхонджи) в град Тегу, откъдето е тръгнала заразата, вече са проявили грипоподобни симптоми. Всички те са поставени под карантина в домовете си и властите ги проверяват за наличие на вируса.

Корейският Център за контрол и превенция на заболяванията съобщи за 142 нови случая тази сутрин и за още 87 следобед. Повечето от новите случаи са свързани именно с клона на сектата Шинчхонджи в четвъртия по големина град в страната с население от 2,5 млн., както и с болница в община Чонгдо.

В китайските затвори има около 500 заразени с новия коронавирус

Съобщава се обаче и за първи положителни проби за коронавирус в Пусан - вторият по големина град в Южна Корея, както и на южния остров Джеджу, който е популярна туристическа дестинация.

Властите обявиха вчера град Тегу и община Чонгдо, където живеят 43 000 души, за "зони за специално внимание". Там е изпратен допълнителен медицински персонал, медицински материали и болнични легла.

Първи случай на зараза в Израел с новия коронавирус

Повечето от половината случаи на заразени в национален мащаб са свързани с 61-годишна жена, известна само като "пациент 31", която е присъствала на религиозните церемонии на сектата Шинчхонджи в Тегу. Според властите няма данни жената да е пътувала зад граница наскоро.

Центърът за превенция и контрол на заболяванията съобщи днес, че е получил списък от 9300 души, които са присъствали на въпросните богослужения, от които около 1200 са се оплакали от грипоподобни симптоми.
БТА