/ iStock/Getty Images
Около 500 души са носители на новия коронавирус в китайските затвори, съобщиха днес китайските власти, предаде Франс прес. Само в два от затворите има най-малко 200 случая.

Провинция Хубей, откъдето тръгна епидемията, обяви 271 случая на заразени в затворите си. От тях 230 са в женския затвор в Ухан, главния град на Хубей.

Хонконгски граждани започнаха сами да произвеждат хирургични маски

Четиридесет и един случая има в друг затвор в провинцията, съобщи Хъ Пън, ръководителят на Управлението за изпълнение на наказанията и затворите към китайското министерство на правосъдието.

Освен случаите на зараза в затвори в Хубей най-малко 34 заразени има и в затвора в град Шълифън, провинция Чжъцзян. Там източникът на инфекцията е надзирател, който на 29 януари е дал положителна проба на теста за коронавируса. Надзирателят пропуснал да информира ръководството на затвора, че в средата на януари е пътувал до провинция Хубей и след завръщането си оттам е продължил да работи и да е в контакт със затворниците.

Първи случай на зараза в Израел с новия коронавирус

Най-малко 200 затворници и 7 надзиратели са заразени и в затвора в град Жънчън в провинция Шандун. Всички затворници вече са изолирани, за да се спре разпространението на заразата, каза Хъ Пън.

Според местни медии директорът на женския затвор в Ухан е бил уволнен, както и директорът на затвора в Шълифън. А по случая със заразените в Жънчън е започнало разследване, но вече е известно, че там седем служители са били уволнени.
БТА