Самолетът за медиците ги е чакал от неделя в Либия
Самолетът за медиците ги е чакал от неделя в Либия / netinfo

Самолетът за българските медици в Либия беше готов от неделя сутринта, документите им бяха готови, а те самите бяха подготвени за незабавно отпътуване – това разказва в интервю за Afrik.com френският адвокат Антоан Алексиев, който бе един от четиримата френски защитници на българските медици в Либия.

Алексиев добавя, че не се е знаело кога ще заминат българите, защото преговорите с либийците са били напрегнати до последния момент. Преговарящите от западна страна са си били определили тази сутрин като крайна дата. Ако ситуацията не се беше решила днес, това щеше да е изключително сериозно. Либийците се запъваха до последния момент, непрекъснато поставяха нови искания и им се дадоха нови неща, които не са ми известни в подробности, казва френският адвокат.

Алексиев потвърждава информацията, че либийците са си издействали построяването на болница в Бенгази и казва, че действително е станало дума и за изграждането на железопътна линия. Тези аспекти обаче са поверителни, защото за тях важи дипломатическата поверителност, което не би трябвало да е така в случай като този. Все пак най-важното е, че бе постигнато заминаването на медицинските сестри и лекаря, подчертава Антоан Алексиев.

Адвокатът заявява, че делото срещу медиците никога не е зависело от правните компетенции на адвокатите, които са се борили да представят на съда всички доказателства за постигане на благоприятна присъда. Либийските съдилища не са свободни и въпросът винаги е бил политически, изтъква Антоан Алексиев.

На въпрос на Afrik.com за разразилата се във Франция и ЕС полемика около намесата на френския президент Никола Саркози и съпругата му Сесилия, Антоан Алексиев отговаря, че важен е резултатът. Сесилия Саркози е ръководела делегация, която доведе преговорите до успешен завършек. Целта беше освобождаването на медиците и тя бе постигната, казва Алексиев. Той изтъква, че французите са били на финалния етап, но англичаните са били в Либия преди два месеца, а преди година и половина тогавашният френски външен министър Филип Дуст-Блази е лансирал програмата за лечение на либийските деца. Резултатът, който постигнахме се дължи на усилията на ЕС, казва френският адвокат.