/ БГНЕС
Директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин не е обсъждал освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков по време на своята среща с министър-председателя на Обединените арабски емирства, съобщи говорителят на СВР Сергей Иванов, цитиран от ТАСС. 

Посещението на Наришкин в ОАЕ се е състояло на 11 и 12 февруари.

Руснаци посетили Васил Божков в ареста в Абу Даби

"Директорът на СВР действително проведе продуктивни преговори с премиера на ОАЕ, шейх Мохамед бен Рашид Ал Мактум, но разговорът бе изключително по международни проблеми в сферата на безопасността и двустранните отношения", заяви Иванов.

Той поясни, че световните информационни агенции са подхванали слуха за това, че Наришкин на среща с премиер-министъра на ОАЕ е молил да бъде освободен българският бизнесмен Васил Божков, задържан по искане на България.

"Информационното мюре пусна не кой да е, а цял заместник-председател на Народното събрание на България Валери Симеонов.

Само болното въображение на зам.-председателя на НС Симеонов, умножено по ниското ниво на неговите компетенции, може да включи в дневния ред на масата на такива хора въпроса за българския предприемач", коментира още говорителят Руското външно разузнаване.

Симеонов: Имам информация за корупция, свързана с рейтингов журналист от bTV (ВИДЕО)

Божков има 11 повдигнати обвинения за престъпления, като според прокуратурата е ощетил най-малко с половин милиард бюджета.

Българската държава поиска екстрадицията му вече официално, като документите, подготвени и преведени на арабски от Министерство на правосъдието, ще бъдат предадени на ОАЕ по дипломатически път.
Преди два дни бе оповестено, че Божков е освободен от ареста, а от прокуратурата заявиха, че нямат такава официална информация и дори да е така, това няма нищо общо с искането за екстрадиция.