/ БГНЕС
Бизнесменът направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно
Руски граждани са посетили избягалия от България бизнесмен Васил Божков, който от две седмици се намира в ареста в Абу Даби, Обединени арабски емирства /ОАЕ/, съобщава БГНЕС.

Оперативната информация сочи, че Васил Божков се е обърнал към тях за съдействие и за застъпничество пред местните съдебни власти, за да бъде освободен от ареста. До момента няма информация дали ОАЕ са готови да изпълнят искането на руските партньори на Божков.

Картините на Божков вече са в Hационалната галерия (ВИДЕО)

В Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на Васил Божков от ареста, съобщава БНТ като се позовава на източници от разследването. 

От публикации в местни медии става ясно, че преди дни в Дубай е пристигнала делегация начело с директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин. Руснаците са се срещнали с Негово височество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, вицепрезидент, министър-председател и владетел на Дубай, с престолонаследника на Дубай шейх Хамдан бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум и със заместник-управителя на Дубай Мактум бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум. На срещата са присъствали и редица висши служители по сигурността. 
 

Телефоните на МВР и прокуратурата прегрели от сигнали за Васил Божков

Васил Божков избяга от България в началото на месец февруари. Специализираната прокуратура повдигна срещу него обвинения за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други. По това производство Васил Божков е посочен като ръководител на организирана престъпна група. В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни деяния - убийства, принуди и изнасилвания, за които е образувано ново досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до началото на месец февруари.
БГНЕС, БНТ