/ БГНЕС
Руските власти са възбудили наказателно дело за смъртта на бившия топ-мениджър на „Лукойл“ Александър Суботин, който по-рано бе намерен мъртъв в мазе на къща в Митищи, Московска област. Както уточнява източник от правоохранителните органи пред ТАСС, разследващите ще направят и експертиза за наличие на наркотици в кръвта му.
 
„На 8 май Бърза помощ получава съобщение за загуба на съзнание в резултат на инфаркт. Пристигналият на повикването лекар е констатирал смъртта на Суботин. По факта на смъртта му е образувано наказателно дело, което се обработва от МВР Митищи“, заявява събеседникът на агенцията.
 
Според него по случая са назначени редица експертизи, „включително съдебномедицинска експертиза, която трябва да установи както причината за смъртта, така и състоянието му, преди лекарите да пристигнат в селска къща в Московска област“.
 
Съгласно версията на електронното издание Starhit.ru, трагедията се е случила в в къщата на местния шаман Магуа в Подмосковието. Знахарят и съпругата му от дълго време практикуват лечители в частния си дом. По-специално, те лекуват различни заболявания с помощта на екзотични животни. Предлагат например лечение с отровна жаба. Правят разрез на кожата на пациента, капят там отрова от жаба, след което човекът започва да повръща и ... идва облекчение.
 
Нещата не минават без окултен компонент - в къщата се призовават духове, принасятсе животни в жертва, пуска се кръв. Съобщава се, че бизнесменът е посещавал шамана повече от веднъж, използвайки неговите нетрадиционни услуги за лечение. Така че този път той дошъл да помоли за помощ от махмурлук.
 
Но в разгара на сесията на Суботин му прилошава - сърцето му се свива. Шаманът не извикал линейка, а дал на болния да изпие сърдечни капки и го приспал в мазето. Скоро бизнесменът издъхва. Тогава двойката отишла да извика линейка, а в същото време и полиция.
 
От началото на 2022 г. четирима топ руски бизнесмени, които са работили по различно време в газовите компании "Новатек" и "Газпром", вече са открити мъртви. Във всички случаи основните версии на разследването са самоубийство.        
 
На 18 април Владислав Аваев, бивш вицепрезидент на Газпромбанк, съпругата му и дъщеря му бяха открити мъртви в Москва.
 
 
На 19 април в испанския курорт Лорет де Мар бяха открити мъртви бившият топ мениджър на „Новатек“ Сергей Протосеня, съпругата и дъщеря му. Според руските и испанските разследващи органи (разбира се, независимо един от друг) и в двата случая мъжете са убили жените и дъщерите си, а след това са се самоубили.
 
Освен това по-рано - на 28 януари и 25 февруари - вече имаше две самоубийства на топ мениджъри на Газпром в Русия. И тези случаи също са много сходни един с друг.