/ / iStock/Getty Images

България отказа да представи въздушен коридор за руски правителствен самолет, потвърди руският посланик в София Елеонора Митрофанова пред ТАСС.

„Мога да потвърдя, че българските власти не разрешиха на самолет на руския министър на външните работи Сергей Лавров да прелети. Той трябваше да отиде в Сърбия, летейки през въздушното пространство на България“, каза Митрофанова.

Посланикът на Русия в Черна гора Владислав Масленников също официално потвърди пред РИА Новости, че Подгорица е отказала да допусне руски правителствен самолет във въздушното пространство на Черна гора преди очакваното посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия.

ТАСС: България е отказала да пусне самолета на Сергей Лавров да стигне до Сърбия

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич коментира, че президентът Александър Вучич трябва лично да се заеме с логистиката на посещението на руския външен министър, насрочено за 6-7 юни. Според нея положението на официален Белград се усложнява допълнително от факта, че на 10 юни се очаква и посещението на германския канцлер Олаф Шолц, а моментът във външната политика е такъв, че "никой не иска да говори с никого, още по-малко да слуша".

"Потвърждаваме, че Подгорица е отказала да разреши на руски правителствен самолет да прелети над въздушното пространство на Черна гора", каза Масленников.


България затваря небето си за руски самолети
 

За понеделник в 10.00 ч. (11.00 ч. московско време) е насрочена среща между руския посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко и президента Александър Вучич, който по-рано заяви, че ситуацията с посещението на Лавров в Белград продължава да се усложнява. В 19:30 ч. (20:30 ч. московско време) сръбският държавен глава ще направи обръщение към нацията по темата по държавната телевизия.

БГНЕС