/ iStock/Getty Images
Следственият комитет на Русия съобщи този петък, че американският гражданин Ръсел Бентли, който загина през април в Източна Украйна, е бил измъчван и убит от войници на руската армия.

Ръсел Бентли, известен още с прозвищата "Тексас" или "Каубоят от Донбас", е загинал в Донецк, голям източен град, под контрола на руските военни сили. 

Роденият в американския щат Тексас 64-годишен бивш лесовъд се е присъединил към ръководените от Москва проруски сепаратисти през 2014 г., които тогава току-що бяха влезли в конфликт с украинските сили.

Бентли се е сражавал заедно с тях до 2017 г., а след това е останал в Източна Украйна, като се е поставил в услуга на държавните медии в Русия, по-специално на "Спутник", до изчезването си в началото на април тази година. Тогава според руската телевизия американецът е отишъл да помогне на жертвите на бомбардировка.

Според разследването на Следствения комитет на Русия той е бил убит от трима руски военнослужещи, а четвърти военнослужещ е помогнал за укриването на тялото му. Следователите не посочват какъв е бил вероятният мотив за убийството.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА