Руски банкер бе осъден на 19 години затвор за организиране на убийство
Руски банкер бе осъден на 19 години затвор за организиране на убийство / снимкa: БГНЕС

Руският банкер Алексей Френкел бе осъден на 19 години затвор за убийството на първия заместник-председател на Централната банка на Русия Андрей Козлов, предаде ИТАР-ТАСС. Съдът удовлетвори и гражданския иск на близките на убития за 10 милиона рубли. Френкел ще плати 2 милиона от тях. Останалите пари ще бъдат платени от други обвиняеми по делото.

Френкел е осъден като организатор на престъплението. Съдът реши, че той е предавал информация на друг обвиняем, който търсел преките извършители. Прокуратурата искаше доживотна присъда за Френкел.

Първият заместник-председател на Централната банка на Русия Андрей Козлов и шофьорът му бяха убити на 13 септември 2006 г. Извършителите бяха задържани през октомври същата година, а през ноември-декември - и посредниците. Френкел бе задържан през януари 2007 г. Общо пред съда застанаха седем души. Един от участниците в престъплението все още се издирва. Смята се, че Френкел, който е бил собственик на две малки банки, едната лишена от лиценз, е поръчал убийството, защото понесъл загуби от милиарди рубли.