/ Thinkstockphotos
Руската рубла достигна тази сутрин стойност от над 60 рубли за долар, след като в началото на търговията отбеляза двуседмично дъно. Планът на Европейския съюз, предвиждащ таван на цените на руския петрол, увеличи вероятността притока на чуждестранна валута към Русия да намалее, съобщи Ройтерс.

В 08:21 часа по Гринуич (11:21 ч. бълг. време) рублата бе с 0,3 на сто по-слаба спрямо долара, до ниво от 60,36 рубли за долар, след като при отварянето достигна 60,7775 рубли за долар - най-ниската стойност на руската валута от 22 септември.

Спрямо еврото рублата запази курса си от 58,38 рубли за евро, но в ранната търговска сесия също отбеляза двуседмичен минимум. Спрямо китайския юан, рублата изтри 0,9 на сто от стойността си до 8,65 рубли за юан.

Фактори, допринасящи за слабостта на руската валута спрямо долара, еврото и юана, бяха "продължаващата слаба активност на експортните компании, както и повишената пазарна несигурност", обясниха анализатори на "Промсвязбанк".

През последните седмици инвеститорите се опасяваха, че новите санкции срещу Русия могат да ограничат търговията с долари и евро в Москва. Тези страхове, тласнали по-рано рублата до почти осемгодишен връх спрямо еврото, изглежда засега са утихнали.

"Поевтиняването на рублата е свързано с премахването, може би временно, на рисковете от спиране на организираната търговия с евро и долари в Русия поради западните санкции“, каза анализаторът на "Алор Брокер" (Alor Broker) Алексей Антонов.

Руските борсови индекси се повишиха в днешната търговия. Деноминираният в долари RTS се повиши с 0,6 на сто до 1068,2 пункта.

Московският борсов индекс MOEX, базиран в рубли, регистрира ръст с 0,9 на сто до 2048,2 пункта.
БТА