Руска кандидатка за Мис Земя разкритикува управлението на Путин
Руска кандидатка за Мис Земя разкритикува управлението на Путин / снимка: Reuters

Руска кандидатка в световен конкурс за красота се отказа от баналните фрази за световния мир и се изказа открито осъдително за страната си, управлявана от Владимир Путин, предаде Ройтерс. Нарече я бедна като просяк, артерия, която храни един корумпиран елит.

Наталия Переверзева стана през 2010 година Мис Москва. Миналата година тя позира гола за списание "Плейбой", а сега участва в конкурса "Мис Земя 2012", който е с екологична насоченост и се провежда във Филипините.

При представянето й на конкурса тя бе попитана какво я кара да се гордее със страната си. Тя започна с думи на любов към Русия, каза, че не може да си представи живота без нея, че Русия е всичко, което има, това са хората, които обича, съобщиха руски медии.

След това обаче рязко смени тона и изрече тирада срещу корупцията и капитализма, в който решаващи са приятелските връзки. Но моята Русия е и нещастна, оставена страдаща страна, безмилостно разкъсана на парчета от алчни, нечестни и невярващи хора. моята Русия е огромна артерия, чието богатство изтича и отива в ръцете само на неколцина "избраници". Моята Русия е бедна като просяк, тя не може да помогне на своите старци и деца . . . От нея като от потъващ кораб бягат инженери, лекари и учители, които няма с какво да живеят. Моята Русия е и една безкрайна кавказка война, каза красавицата.

Говорителката й каза, че Наталия Переверзева сама е подготвила изказването си, че екипът й е изненадан от думите й, че хората, работили с нея, са знаели за гражданската й позиция, но са учудени, че е изрекла неща, "за които обикновено се говори в кухнята", пише БТА.

В руския печат, който до голяма степен е приятелски настроен към Кремъл, се появиха критични коментари. В таблоида "Комсомолская правда" консултантка, работеща с участнички в подобни конкурси, заяви, че не ги съветва да представят страната си по този начин, защото смята, че конкурсите за красота не са подходящото място да критикуваш страната си.