Русия се включва в санкциите срещу Северна Корея
Русия се включва в санкциите срещу Северна Корея / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа указ, предвиждащ икономически санкции срещу КНДР заради извършения през 2006 година от Пхенян ядрен опит, съобщи ИТАР-ТАСС. Документът, подписан във връзка с приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция 2094 от 7 март 2013 година, въвежда ограничения в отношенията със Северна Корея за всички руски държавни учреждения, а също за предприятия, банки, организации и частни лица.

Забранява се на севернокорейски организации да доставят стоки и услуги, а също да предоставят финансиране или консултантска помощ, които биха могли да съдействат за осъществяване на севернокорейската ядрена програма, уточнява БТА.

Текстът приканва да се проявява бдителност към севернокорейския дипломатически персонал, за да не се допусне тези лица да съдействат за ядрената програма на Пхенян.

Указът съдържа списък на лица, които работят по ядрената програма, като главния представител на Корейската минна търговска корпорация, неговия заместник и един сътрудник на търговската банка Танчон. Тези организации присъстват и в списъка със санкции на ООН. В документа са описани и предмети, материали и оборудване, стоки и технологии, чийто износ в КНДР се забранява.