Русия предупреди Запада да не използва сила срещу Иран
Русия предупреди Запада да не използва сила срещу Иран / снимка: BGNES

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Запада да не използва сила срещу Иран и да не му налага едностранни санкции заради ядрената програма, предаде Асошиейтед прес.

"Убедени сме, че никой съвременен проблем няма военно решение и това важи и за иранската ядрена програма", каза Лавров в Москва след разговори с френския си колега Бернар Кушнер.

Кушнер предизвика спорове с изказването си в неделя, че международната общност трябва да е готова за война с Иран, ако Техеран се сдобие с ядрено оръжие. Френският външен министър обяви също, че европейски лидери обсъждат икономически санкции срещу Иран, различни от предвидените в Съвета за сигурност на ООН.

Лавров разкритикува идеята за едностранни санкции, налагани от ЕС или САЩ. "Ако сме се споразумели да работим колективно и това е изразено в колективните решения на Съвета за сигурност, каква би била целта на едностранни санкции?", запита руският външен министър.

Кушнер призова да продължи преговорният процес с Иран, както и да се обсъдят нови санкции в Съвета за сигурност. Лавров обаче заяви, че Москва е против трето приемане на санкции в ООН и припомни, че Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ е постигнала споразумение с Иран за решаване на неуредени въпроси.

"Продължаваме да подкрепяме това споразумение и смятаме, че Съветът за сигурност не трябва да предприема действия извън подкрепата за дейността на МААЕ", заяви руският външен министър.