Сателитни снимки на Мариупол
Сателитни снимки на Мариупол / БГНЕС
Съветник на украинския министър на отбраната смята, че основната военна цел в Мариупол е постигната, въпреки че градът беше превзет от руските сили, предаде ДПА.

„Главната цел в Мариупол беше постигната. Тя се състоеше в това да бъдат удържани руските подразделения . . . над 20 000 руски войници. А това стана възможно благодарение на героичните дела на защитниците на Мариупол и защитниците, които по-късно бяха в „Азовстал“, каза днес Юрий Сак по германската телевизия А Ер Де.

По думите му това е попречило на руските войски да завладеят други райони в Източна Украйна.

„От тази гледна точка целта беше постигната“, заяви той.

Последните украински бойци в завода „Азовстал“ в Мариупол се предадоха миналата седмица.

Според съветника Украйна би смятала войната за спечелена, ако руските сили се изтеглят до границите отпреди 24 февруари.

„Тази агресивна война срещу Украйна, разбира се, започна през 2014 г., когато Русия анексира Кримския полуостров“, заяви Сак. По думите му въпросът за връщане на Крим също трябва да бъде част от преговорите.

Според британското разузнаване Русия е постигнала известен локален напредък в своята офанзива в Източна Украйна.

„Русия е засилила интензивността на своите операции в Донбас, като се стреми да обкръжи Северодонецк, Лисичанск и Рубижне“, заяви днес британското министерство на отбраната в актуализирана информация за хода на войната, като същевременно отбеляза, че руското настъпление среща „силна украинска съпротива“.
БТА