Алексей Навални
Алексей Навални / БГНЕС
Русия замрази активите на антикорупционна група, създадена от опозиционния лидер Алексей Навални, за да разкрива богатство, придобито по съмнителен начин от висши държавни служители, съобщи АФП.

Фондацията за борба с корупцията (ФБК) публикува доклади, в които подробно описва разкошния начин на живот на лица, близки до руския президент Владимир Путин, включително министър-председателя Дмитрий Медведев и първия заместник-кмет на Москва Наталия Сергунина.

Отровен ли Алексей Навални?


Окръжният съд в Москва замрази 75 млн. рубли (1,1 млн. долара), държани в сметките на ФБК и тези на няколко служители на групата, написа говорителят на Навални Кира Ярмиш в Туитър.

Разследващите твърдят, че ФБК съзнателно е похарчила голяма сума пари, която е спечелена от трети лица чрез престъпление. Говорител на следствието обяви, че става въпрос за около един милиард рубли (15,3 милиона долара).

Фондацията събира дарения на своя уебсайт, отбелязва АФП. Разследващите в четвъртък също извършиха обиски в офисите на ФБК и домовете на адвокати, които работят за групата.

Арести на опозиционни активисти преди планирания от тях протест в Москва


„В момента има обиски и задържания по„ делото за пране на пари “, пише помощникът на Навални Леонид Волков на сайта на фондацията. Сайтът публикува кадри от охранителни камери на разследващи в офисите на ФБК, придружени от маскирани охранители в четвъртък сутринта.

"Това, което виждаме сега, е най-агресивният опит досега да ни бъдат затворени устите", написа Навални в блога си, като обеща да не се предава. "Стратегическата цел на това нападение и всички съставени дела е да се създаде страх .... Не се страхувайте да отидете и да протестирате", добави той.

Над 600 души са арестувани на протест в Москва

43-годишният адвокат излежава 30-дневна присъда в Москва за призоваване към масов протест.

Неотдавнашните протести на опозицията протести бяха сред най-големите, откакто Путин се върна в Кремъл през 2012 година. Демонстрантите протестират срещу отказа на Москва да позволи на изтъкнати опозиционни кандидати, които подкрепят Навални, да се явят на местните избори в руската столица. Опозицията планира още един голям протест в Москва в събота, въпреки че стотици бяха задържани при последното събиране на 3 август.

30 дни административен арест за Алексей Навални

Правозащитници, включително членове на Amnesty International, осъдиха в четвъртък "насилието срещу мирни демонстранти" по време на последните протести и призоваха руските власти да проведат разследване на поведението на силите за сигурност.
 
 
БГНЕС