Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Полицията в Москва арестува 630 души, излезли на неразрешен протест пред сградата на кметството в руската столица с призив за организирането на свободни и честни местни избори, съобщава АФП.

Хиляди се отзоваха на призива на опозицията да се включат в демонстрацията, след като властите отказаха да регистрират опозиционни и независими кандидати за участие във вота за градския съвет.

 


Още преди започването на самите демонстрации, местните власти в Руската федерация взеха превантивни мерки, като арестуваха видни опозиционери и критици на властта. Алексей Навални, един от видните опозиционни дейци, в момента е в административен арест за срок от 30 дни, след като мярката му бе наложена в сряда.

Демонстрантите окупираха офиса на кмета на Москва с искане на бъде позволено на независими кандидати да се включат в местната надпревара за градски съветници. Вотът е насрочен за 8 септември.

Целта на протеста е и да окаже натиск за промяна на строго контролираната политическа система в Русия в момент, когато популярността на Путин намалява заради натрупания от години гняв, предизвикан от ниските доходи на населението.


 

Според полицията, общият брой на демонстрантите е около 3500.