Олег Кожемяко
Олег Кожемяко / БТА
Русия ще възобнови директните пътнически железопътни връзки със Северна Корея от другия месец след четиригодишно прекъсване заради пандемията от КОВИД-19, предаде Ройтерс, като се позова на новинарската агенция Интерфакс.

Губернаторът на Приморския край в руския Далечен изток Олег Кожемяко съобщи, че влаковете ще се движат от град Владивосток до пристанище Расон в Корейската народнодемократична република (КНДР).

"След като се качат във Владивосток, (хората) ще отидат направо в КНДР, ще се насладят на красотата, природата, културата там, ще се запознаят с обичаите и традициите", заяви Кожемяко при откриването на изложение на севернокорейски стоки във Владивосток.

След като Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през 2022 г. и съюзниците на Киев наложиха санкции срещу Москва, Кремъл се ориентира към Азия и Африка, търсейки по-близки икономически отношения, както и връзки в областта на сигурността и дипломацията, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин посети Северна Корея за първи път от 2000 г. Визитата отразява задълбочаването на връзките на Москва с Пхенян, като в нейните рамки бе сключено двустранно споразумение, което включва ангажимент за взаимна отбрана, посочва Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Симеон Томов/БТА