/ БГНЕС
Руската агенция за безопасност "Ростехнадзор" нареди днес на Норилско-Тамирската енергийна компания (НТЕК) - енергийното подразделение на минния гигант Норилск Никел - да преустанови дейностите в шест предприятия за 90 дни заради нарушения на правилата за безопасност след разлива на гориво в Арктика, предаде Ройтерс.

При разлива на 29 май от горивен резервоар изтекоха 21 000 тона дизел в реки и в почвата близо до град Норилск. Екоорганизацията "Грийнпийс" сравни този инцидент с катастрофата, причинена при изтичането на петрол от танкера "Ексон Валдес" през 1989 г. в Аляска.

Путин разкритикува властите в Красноярския край за закъснялата реакция на аварията в Норилск

Норникел обяви, че поисканите от "Ростехнадзор" за подобряване на безопасността са вече в неговия работен план за зимния сезон в Норилския регион. Решението на надзорния орган няма за засегне електроснабдяването в района, допълни Норникел, което означава, че производството няма да бъде засегнато.

"Ростехнадзор" се срещна с управата на Норилск Никел днес, за да обсъди резултатите от непланирания одит, който извърши след горивния разлив. На срещата надзорният орган е предупредил управата на компанията за рискове от още по-сериозни инциденти, ако не бъдат взети дългосрочни мерки и е описал "показателите на аварийност" на обектите на Норникел като тревожни.

Компанията и специалистите по извънредните ситуации продължават да събират замърсената от горивния разлив почва и горивото от местните реки. Президентът на Русия Владимир Путин каза, че мащабите на операцията по почистване са безпрецедентни за страната. Според Норникел над 90 процента от разлятото гориво е било събрано или отстранено досега.
БТА