Украйна е пък е свалила 22 безпилотни апарата от общо 33 дрона
Руското министерство на отбраната съобщи рано тази сутрин, че подразделенията за противовъздушна отбрана са свалили един украински дрон над Московска област и друг над Ленинградска - административния регион около втория по големина руски град Санкт Петербург, предаде Ройтерс.

В публикация в социалната мрежа "Телеграм" се посочва, че двата инцидента са станали около 01:30 ч. (00:30 ч. българско време).

Преди това кметът на Москва Сергей Собянин съобщи в същата социална мрежа, че силите за ПВО са свалили дрон, който се бил насочил към руската столица. Отломки от него са паднали на земята, но няма разрушения и пострадали.

Зеленски посъветва Запада да не експериментира със забавяне на помощта за Украйна

Другият дрон е бил прехванат над Ленинградска област и е паднал на земята, след като сигналът му бил заглушен. Няма пострадали хора и нанесени материални щети, предаде ТАСС, като се позова на местните власти.

Според Владимир Рогов, представител на назначените от Русия власти в частично окупираната Запорожка област в Южна Украйна, мишена на тази атака е бил петролен терминал в Санкт Петербург, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е първият дрон, свален в Ленинградска област от началото на войната преди близо две години.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков междувременно съобщи, цитиран от Франс прес, за украински ракетен обстрел по граничещия със съседната държава южен руски регион.

Кулеба: Приоритетът на Украйна за 2024 г. е да установи контрол над небето


Една жена е била ранена от шрапнел в областта на коляното. Нанесени са щети на къщи и електропреносни линии. Белгородска област от месеци редовно става сцена на смъртоносен обстрел от украинската страна на границата, отбелязва АФП.

Русия тази нощ атакува Украйна с 33 дрона и две ракети, като украинските сили за противовъздушна отбрана унищожиха 22 от безпилотните летателни апарати, заяви  украинската армия, цитирана от Ройтерс. 

Повечето от ударите са били срещу цели в Южна и Източна Украйна, се посочва в изявлението на военните. 
 
Николай Велев/БТА