/ БГНЕС
Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че приоритет на страната му за 2024 г. е да установи контрол над небето си, тъй като мащабното нападение на Русия над страната навлиза в третата си година.

"През 2024 г., разбира се, приоритетът е да изхвърлим Русия от небето. Защото този, който контролира небето, ще определи кога и как ще приключи войната", заяви Кулеба в обръщение към Световния икономически форум в Давос.

През нощта Русия е изстреляла 20 ирански безпилотни летателни апарата по цели в Южна Украйна и че системите за противовъздушна отбрана на страната са унищожили всички, с изключение на един.

Зеленски от Давос: Путин е хищник, който няма да се задоволи със замразен конфликт

Съобщението дойде, след като властите съобщиха, че 20 души са били ранени при руските атаки в източния град Харков и Одеса на Черно море.

От декември насам в Украйна се наблюдава рязко нарастване на броя на жертвите сред цивилното население, тъй като Москва засилва въздушните нападения, обръщайки тенденцията на спад, наблюдавана в началото на 2023 г., предупреди ООН.

"Врагът нанесе удар с 20 ударни БЛА Шахед-136/131 от Приморско-Ахтарска област на Русия и с две зенитни управляеми ракети С-300 от Белгородска област на Русия от района на Харков", се казва в изявление на украинските военновъздушни сили в социалните медии. 
БГНЕС