Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба / / iStock/Getty Images

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба предупреди лидерите на Европейския съюз, че ако не се съгласят да започнат преговори за членство с Киев на срещата им на върха тази седмица, това ще има "опустошителни последици", предаде АФП.

"Не мога да си го представя, дори не искам да говоря за опустошителните последици, които ще настъпят, ако Съветът не успее да вземе това решение", добави той.

Кулеба посети Брюксел, за да участва в среща на външните министри на ЕС, преди срещата на върха на европейските лидери, на която трябва да се реши дали да се започнат официални преговори за членство с Украйна и други страни кандидатки.

Надеждите на Украйна за официални преговори се ползват с широка подкрепа в Европа, която желае да демонстрира солидарност с Киев на фона на кръвопролитията, предизвикани от руската инвазия, но Унгария заплаши да наложи вето на всяко решение тази седмица.

"Надявам се, че европейското единство няма да бъде нарушено, защото това не е моментът да отслабваме подкрепата си за Украйна", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, преди срещата на външните министри на блока.

27-те лидери на ЕС ще се срещнат на 14 декември, но унгарският премиер Виктор Орбан заплашва да блокира милиарди помощи и да забави преговорите за членство на Киев в ЕС.

Министърът на външните работи на Финландия Елина Валтонен нарече позицията на Унгария "много, много унизителна".

"Изключително важно е да продължим да помагаме на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, и то не само за каузата на тази страна, но и за нашата собствена", каза тя.

Европейските дипломати смятат, че Орбан бави подкрепата за Украйна, за да окаже натиск върху Брюксел да отпусне милиарди евро помощ от ЕС за Будапеща, замразени заради спор за върховенството на закона.

"Това не би трябвало да е игра на пазарлъци, но разбира се, в тази ситуация трябва да намерим всички възможни начини, които могат да допринесат за постигането на споразумение", каза Валтонен.

Министърът на външните работи на Латвия Кришянис Каринс заяви, че позицията на Унгария е " предизвикателна".

"В Европа сме се сблъсквали с много предизвикателства, с вътрешни такива в миналото, и всеки път сме се изправяли на крака и сме ги преодолявали", каза той.

По време на срещата на върха тази седмица ЕС се стреми да постигне споразумения за отпускане на още 50 млрд. евро финансова помощ за Украйна, увеличаване на средствата в оръжейния фонд за Киев с 5 млрд. евро и започване на преговори за присъединяване към блока през следващата година.
БГНЕС