/ Gulliver/Getty Images
При катастрофа през 2014 г. в северните територии на Китай паднаха останките от космически товар
Изстрелването на руско-европейската мисия за търсене на следи от живот на Марс "ExoMars 2020" на ракетата "Протон-М" от Байконур ще се проведе по траектория, която ще заобиколи територията на Китай.

„ЕкзоМарс" пусна апарат към Червената планета (СНИМКИ/ВИДЕО*)

"Понастоящем, в съответствие с договора за руско-казахстанския лизинг за комплекса Байконур, изстрелването на полезни товари от ракетата-носител "Протон-М" се извършва по стандартни маршрути с наклон 51,6 градуса и 64,8 градуса. За "ExoMars 2020" по маршрута за полет до Марс, партньорите се съгласиха да използват маршрута за изстрелване с наклон от 64,8 градуса", съобщи за РИА Новости държавната корпорация Roscosmos.
 
В случай на спускане по траектория с наклон от 51,6 градуса, полетът преминава през територията на Китай. При катастрофата на ракетата "Протон М" през 2014 г. в северните територии на Китай паднаха останките от космически товар, по-специално сферични балони. След инцидента страните решиха да променят маршрута за изстрелване.
 
Учени откриват в снимки следи от древно наводнение на Марс (СНИМКИ)

"ExoMars 2020" е руско-европейски проект, предназначен за изучаване на Марс. Мисията включва платформа с руския амфибиен модул и платформата за кацане "Казачок", както и европейския марсоход "Розалинд Франклин". Научното оборудване на мисията включва голям брой руски и европейски компоненти.
БГНЕС