Екзомарс изпрати първите снимки на път за Червената планета (СНИМКА)
Екзомарс изпрати първите снимки на път за Червената планета (СНИМКА) / БГНЕС, архив

Европейската космическа агенция (ЕКА) публикува първите снимки, направени на 7 април с камерата на междупланетната станция "ЕкзоМарс", за да бъде тествана техниката, съобщи ТАСС.

Снимките са от камерата на орбиталния модул Trace Gas Orbiter (TGO), който ще изследва основно газовите примеси в атмосферата на Марс. На тях се вижда случайно избран участък от небето близо до Южния полюс.

Камерата на орбиталния модул не е предназначена за снимки на звездното небе. Въпреки това направеният тест показа, че "с нея е възможно да бъдат получени добри данни от Марс", поясниха от ЕКА.

Апаратът Люлин - българската апаратура, която потегли към Марс

Инженерите на ЕКА са започнали изпитания и на оборудването и системите за управление на спускаемия модул "Скиапарели".

Станцията "ЕкзоМарс" беше изстреляна от космодрума Байконур на 14 март. Пътуването на модулите до Марс ще продължи седем месеца. Орбиталният модул TGO ще търси следи от живот на Червената планета, анализирайки състава на атмосферата й за газове, особено такива съдържащи въглерод, като метана. Той е интересен за учените, защото произходът му е 90 процента биологичен и се задържа кратко.

Изстреляха ракета към Марс, ще търсят живот с българска апаратура (ВИДЕО)

Спускаемият апарат "Скиапарели" ще тества технология за навлизане в марсианската атмосфера, спускане и кацане. Тя ще бъде използвана за бъдещия роувър "ЕкзоМарс", който се очаква да бъде изстрелян през 2018 г., за да изследва марсианския грунт в дълбочина, отново в търсене на следи от органичен живот.

Източник: БТА